Erasmus Goes Greener

Az ifjúsági szervezetek életében egyre fontosabb a környezettudatos projektmegvalósítás. Gyakran stratégiai szinten is megjelenik a működésük átalakítása környezetünk védelme érdekében, változás generálása a gondolkodásmódban, az értékek sorrendjében. Ehhez kíván hozzájárulni az Erasmus Goes Greener projektsorozat, amely közel 10 ország stratégiai együttműködésének részeként valósul meg hazai és nemzetközi szinten.

Milyen lehetőségekhez kapcsolódhattok?

Kiknek szól ez az együttműködés?

A cél inspiráció nyújtása azoknak a szakemberek, akik érdeklődnek a fenntarthatóság, a környezetvédelem elősegítése iránt. Az együttműködés kezdeményezései érdekesek lehetnek nemcsak az ifjúsági terület, hanem bármelyik szektor szakembereinek.

erasmus goes greener eu fjusag

Hogyan kapcsolódhattok a kezdeményezéshez?

Ha szeretnétek másoktól tanulni környezettudatosságról, a fenntarthatóságról vagy a zöld gyakorlatokról… Ha bevált módszeretek van e területen, vagy új megközelítések, eszközök kialakításán gondolkoztok… Ha jó lenne nemzetközi szintű együttműködéssel még inspirálóbb eredményeket létrehozni… Vagy ha szeretnétek európai ifjúságsegítőkkel, ifjúsági szakemberekkel hálózatot kialakítani, kapcsolódjatok be az Erasmus Goes Greener események egyikébe! Környezetvédelmi témájú eseményeket nemzetközi és hazai szinten is megvalósítunk.

Erasmus Goes Greener együttműködés és a környezetvédelem

Az Erasmus Goes Greener célja, hogy: 

  • hozzájáruljon a környezetbarát gyakorlatok népszerűsítéséhez az ifjúsági területen;
  • támogassa az együttes tanulást, elterjessze a meglévő hasznos anyagokat, tapasztalatokat, bevált gyakorlatokat az ifjúsági szervezetek és fiatalok körében;
  • elősegítse egy olyan ifjúságsegítőkből, ifjúsági vezetőkből, szakemberekből, önkéntesekből, fiatalokból és felnőttekből álló nemzetközi informális közösség létrejöttét, amelynek tagjai fontosnak tartják a környezetvédelmi szempontokat az ifjúsági területen végzett munkájuk során.

A környezetvédelem kulcsfontosságú prioritás az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programokban. Az éghajlatváltozással és a fenntarthatóság támogatásával kapcsolatos ismeretek, készségek és attitűdök fejlesztése, az egyéni és közösségi szerepvállalás erősítése, a kutatásokon és tényeken alapuló, stratégiai tervezés elősegítése, illetve – mivel ezek a programok jelentős arányban nemzetközi mobilitási tevékenységeket támogatnak – a fenntartható közlekedési módok használatának elterjesztése különösen fontos.

További információk

Az első Erasmus Goes Greener esemény 2020-ban valósult meg, több alkalomból álló online tapasztalatcserére és stratégiai együtt gondolkodásra adott lehetőséget. 2021-től az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület prioritásai között szerepel a környezetvédelem, így ez a téma még aktuálisabb lett. 2021-ben egy partnerségépítő szeminárium keretében találkoztak ifjúsági szakemberek Belgiumban, és a körükben azóta több, kapcsolódó célú és témájú nemzetközi projekt megvalósítása is elkezdődött. 2022 őszén Budapesten zajlott a tapasztalatcserére és hálózatépítésre lehetőséget nyújtó nemzetközi esemény. A jövőben számos hasonló alkalom várható, de az sem kizárt, hogy az Erasmus Goes Greener akár nemzetközi mozgalommá válik, ifjúsági projektmegvalósítók és az Erasmus+ vagy Európai Szolidaritási Testület nemzeti irodák együttműködésében. Europe Go Greener! 

Rajzol bannerkép Erasmusplusz logóval Ahol a képen egy kerékpározó pár élvezi a szabad levegőn töltött időt

Kapcsolat

Tempus Közalapítvány
Járosi Éva: eva.jarosi@tpf.hu