Aktív társadalmi részvétel

Az európai uniós ifjúsági szakpolitikákban szerepet kap a fiatalok aktív társadalmi részvételének erősítése. Az EU ifjúsági stratégiájának szerves része a demokratikus részvétel ösztönzése, a fiatalok részvételéről szóló európai stratégia pedig azt helyezi fókuszba, hogy az Erasmus+ és a Szolidaritási Testület hogyan erősítheti a fiatalok részvételét.

A fiatalok részvétele és a demokratikus folyamatokhoz kapcsolódó kompetenciáik bővítése az ifjúsági programok egyik fontos törekvése. A nemformális tanulás által erősödnek a fiatalok társadalmi aktivitáshoz szükséges kompetenciái, a projektekben pedig támogató környezetben tanulhatnak a közösségek működéséről, társadalmi kihívásainkról, közös értékeinkről, illetve a közös felelősségvállalásról és a szolidaritásról.

A fiatalok – megfelelő támogatást, tudást, készségeket és bizalmat kapva – a közösség életének egyenrangú alakítói lehetnek. Minden fiatalnak joga van a saját életét érintő döntésekben való részvételhez. Ez egyben a (helyi) közösségek és demokratikus folyamatok megerősítését is szolgálja.

A fiatalok aktív részvétele mellett az EU-s programok támogatják az innovatív ifjúsági részvételi módszerek közös kialakítását is.

Nemzetközi együttműködéseink

Prioritásaink megvalósulását különböző nemzetközi együttműködések keretében létrehozott tevékenységekkel támogatjuk. Más nemzeti irodákkal és külföldi partnerekkel összefogva olyan eseményeket, programokat, fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek hasznosak lehetnek az ifjúsági szektor képviselőinek.

Democracy Reloading

Fókuszában a helyi szintű ifjúsági részvétel erősítése és a fiatalok települési döntéshozási folyamatokba való bekapcsolódásának elősegítése áll.

EU_ifjusag_Aktív társadalmi részvétel kép

Europe Goes Local

Célja a helyi ifjúsági munka fejlesztésének elősegítése.

Kapcsolódó események

Europe Goes Local: Project Lab to support local youth work in municipalities

Rendezvény dátuma: 1707174000 - 1707433200
Helyszín: Scandic Sydhavnen Copenhagen, Dánia
Jelentkezési határidő: 1701385200
Aktív társadalmi részvétel

Virtual Reality for Youth Advocacy

Rendezvény dátuma: 1706137200 - 1706655600
Helyszín: Dublin, Írország
Jelentkezési határidő: 1697148000
Aktív társadalmi részvétel

Kapcsolódó kiadványok

Showing Solidarity for...
A SALTO esettanulmányai megmutatják, hogy az ESC projektek hogyan járulnak hozzá a program prioritásainak támogatásához.
Aktív társadalmi részvétel Digitalizáció EU ifjúság Kiadvány Környezettudatosság Társadalmi befogadás
Társadalmi befogadás az Erasmus+ projektek tükrében
Az Erasmus+ program az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a nemzetközi projektekben való részvétel lehetőségét a legszélesebb körben biztosítsa.
Aktív társadalmi részvétel Disszemináció Disszeminációs füzetek Erasmus+ ESC EU ifjúság Felnőtt tanulás Ifjúság Kiadvány Köznevelés Nemformális tanulás tudatosítása és elismertetése Szakképzés Társadalmi befogadás Tudástár pedagógusoknak

Együtt a fiatalokkal! információs levél önkormányzatoknak

Időszaki információs e-levelünkkel az önkormányzatok ifjúságügyi törekvéseit támogatjuk. A fiatalok aktív társadalmi részvételének megvalósulása érdekében olyan lehetőségeket, tudásanyagokat és forrásokat szeretnénk elérhetővé tenni az önkormányzatok, települések ifjúsági ügyekért felelős szakembereinek, amelyekkel a saját eszköztárjukat, ismereteiket, valamint nemzetközi és hazai kapcsolataikat erősíthetik.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×