Aktív társadalmi részvétel

Az európai uniós ifjúsági szakpolitikákban szerepet kap a fiatalok aktív társadalmi részvételének erősítése. Az EU ifjúsági stratégiájának szerves része a demokratikus részvétel ösztönzése, a fiatalok részvételéről szóló európai stratégia pedig azt helyezi fókuszba, hogy az Erasmus+ és a Szolidaritási Testület hogyan erősítheti a fiatalok részvételét.

A fiatalok részvétele és a demokratikus folyamatokhoz kapcsolódó kompetenciáik bővítése az ifjúsági programok egyik fontos törekvése. A nemformális tanulás által erősödnek a fiatalok társadalmi aktivitáshoz szükséges kompetenciái, a projektekben pedig támogató környezetben tanulhatnak a közösségek működéséről, társadalmi kihívásainkról, közös értékeinkről, illetve a közös felelősségvállalásról és a szolidaritásról.

A fiatalok – megfelelő támogatást, tudást, készségeket és bizalmat kapva – a közösség életének egyenrangú alakítói lehetnek. Minden fiatalnak joga van a saját életét érintő döntésekben való részvételhez. Ez egyben a (helyi) közösségek és demokratikus folyamatok megerősítését is szolgálja.

A fiatalok aktív részvétele mellett az EU-s programok támogatják az innovatív ifjúsági részvételi módszerek közös kialakítását is.

Nemzetközi együttműködéseink

Prioritásaink megvalósulását különböző nemzetközi együttműködések keretében létrehozott tevékenységekkel támogatjuk. Más nemzeti irodákkal és külföldi partnerekkel összefogva olyan eseményeket, programokat, fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek hasznosak lehetnek az ifjúsági szektor képviselőinek.

Democracy Reloading

Fókuszában a helyi szintű ifjúsági részvétel erősítése és a fiatalok települési döntéshozási folyamatokba való bekapcsolódásának elősegítése áll.

Aktív társadalmi részvétel illusztrációja sematikus emberábrákkal akik kertészkednek kutyát sétáltatnak dobozt pakolnak

Europe Goes Local

Célja a helyi ifjúsági munka fejlesztésének elősegítése.

Kapcsolódó események

Training Course "Dive into Youth Participation" 2024

Rendezvény dátuma: 1727042400 - 1727388000
Helyszín: Leusden, Hollandia
Jelentkezési határidő: 1715551200
Aktív társadalmi részvétel

Camp Kaleidoscope – Embracing differences, shaping futures

Rendezvény dátuma: 1723586400 - 1723932000
Helyszín: Luxembourg City, Luxembourg
Jelentkezési határidő: 1717365600
Aktív társadalmi részvétel

Kapcsolódó kiadványok

Taking stock - Where are we now? Youth Work in contemporary Europe
A 2024-es European Conference on Youth Work kísérő kiadványa az ifjúsági szektor, az ifjúsági munka jelenlegi helyzetéről.
Aktív társadalmi részvétel Az ifjúsági terület fejlesztése EU ifjúság Kiadvány
Showing Solidarity for...
A SALTO esettanulmányai megmutatják, hogy az ESC projektek hogyan járulnak hozzá a program prioritásainak támogatásához.
Aktív társadalmi részvétel Digitalizáció EU ifjúság Kiadvány Környezettudatosság Társadalmi befogadás
Insights - Meaningful youth political participation in Europe
Támogatás a politikai döntéshozóknak és a gyakorlati szakembereknek a fiatalok érdemi politikai részvételének megkönnyítése, támogatása és előmozdítása érdekében.
Aktív társadalmi részvétel EU ifjúság Kiadvány

Együtt a fiatalokkal! információs levél önkormányzatoknak

Időszaki információs e-levelünkkel az önkormányzatok ifjúságügyi törekvéseit támogatjuk. A fiatalok aktív társadalmi részvételének megvalósulása érdekében olyan lehetőségeket, tudásanyagokat és forrásokat szeretnénk elérhetővé tenni az önkormányzatok, települések ifjúsági ügyekért felelős szakembereinek, amelyekkel a saját eszköztárjukat, ismereteiket, valamint nemzetközi és hazai kapcsolataikat erősíthetik.