Youthpass

A Youthpass az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület programjainak keretében folyó nemformális tanulás elismerésének és elismertetésének támogatására. Egyrészt önreflektív tanulási folyamat, amely segít a résztvevőknek tudatosítani azt a fejlődési utat, amelyet bejárnak egy európai ifjúsági projektben. Tanúsítványként a projektek során elért tanulási eredmények azonosítását és dokumentálását segíti elő, a résztvevők tanulási eredményeit ismeri el azáltal, hogy önértékelésüket a dokumentumba is belefoglalja.

Milyen lehetőségekhez kapcsolódhattok?

A Youthpass stratégia szorosan kapcsolódik az Európai Bizottság stratégiájához, amely elősegíti a nemformális és informális tanulás elismerését és érvényesítését az európai ifjúságpolitika területén.

A Youthpass az Erasmus+ ifjúság (kivéve a DiscoverEU általános felhívásának résztvevőit) és az Európai Szolidaritási Testület minden résztvevőjének elérhető. A nemformális tanulás alapelveinek megfelelően a tanúsítvány kitöltése a résztvevőknek önkéntes: mindenki saját maga döntheti el, hogy a Youthpass segítségével kívánja-e dokumentálni a tanulását. A folyamathoz kapcsolódó tájékoztatás, a háttérinformáció átadása és a szükséges szakmai támogatás biztosítása az ifjúsági projekt szervezőinek feladata.

A Youthpass többnyelvű tanúsítvány: egy dokumentumot akár több nyelven is ki lehet állítani, és az elérhető nyelvek sora folyamatosan bővül.

Javasoljuk, hogy a projekt során szerzett tapasztalatokhoz kapcsolódó önértékelést a projekt vezetői a tevékenység teljes időtartama alatt támogassák beépítve a program tevékenységeibe: a projekt előkészítésétől kezdve egészen a nyomon követésig jelenjen meg az önreflexió, a tanulási folyamat megfogalmazása.

A Youthpass különböző támogatási formákat kínál a projektszervezőknek, hogy segítse őket e feladatok elvégzésében. Adatbázisába például automatikus értesítési rendszert építettek be, amely emlékezteti a szervezőket a Youthpass folyamathoz kapcsolódó feladataikra.

Sok fiatal csak a projekt után ismeri fel a Youthpass értékét, ezért fontos, hogy a projekt szervezői segítsék őket abban, hogy megértsék a tanulásuk elismerésének értékét!

Miért érdemes a Youthpass-ra időt szánni?

A Youthpass folyamatra szánt idő több szempontból is hozzáadott értéket teremthet azokban az ifjúsági projektekben, ahol használják:

  • A Youthpass révén a tanulási folyamatra vonatkozó gondolkodásmód strukturáltabbá válik, ezáltal a projekt értéke is erősödik. Tudatosabbá teszi a résztvevők tanulását: jobban megismerik a kompetenciákat, meg tudják fogalmazni, hogy milyen területeken fejlődtek, a későbbiekben pedig könnyebben tudják azokat hasznosítani – így a folyamat támogatja a fiatalok jövőbeli útkeresését.
  • Azáltal, hogy az ifjúsági munka során a tanulási folyamatokra és eredményekre helyezi a hangsúlyt, a Youthpass használata segít az úgynevezett tanulás tanulása kompetencia fejlesztésében.
  • A Youthpass elősegíti az egyéni reflexiót és a tanulással kapcsolatos tudatosságot, valamint láthatóvá teszi a tanulási eredményeket a résztvevők és mások számára is.
  • A folyamat célja, hogy megerősítse az ifjúsági munka és a szolidaritási tevékenységek reflektív gyakorlatát, ezáltal javítva azok minőségét és elismertségét.

További információk

A Youthpass értékelése

A RAY (ifjúsági programok kutatásalapú elemzése) jelentése szerint:

  • A folyamatot alkalmazó válaszadók 89%-a megerősítette, hogy a tanulásról való gondolkodás és az önértékelés révén jobban tudatosították saját fejlődésüket.
  • A tanúsítványt állásra, gyakornoki vagy tanulmányi lehetőségre jelentkezéskor használók 67%-a úgy véli, hogy a Youthpass hasznos volt a felvételi folyamatban.

youthpass logó


Kapcsolat: youthpass_hu@tpf.hu