Democracy Reloading

A Democracy Reloading (DEMO) célja a fiatalok helyi döntéshozási folyamatokban való részvételének elősegítése. Európában számos inspiráló jó gyakorlat és kezdeményezés működik e területen, elkötelezett civil szervezetek, intézmények, önkormányzatok, lelkes szakemberek közreműködésével. Az ő tapasztalataik megosztását, az egymástól való tanulást, az együttműködést és a közös fejlesztő munkát, valamint új támogató eszközök kialakítását szolgálja a Democracy Reloading.

Az együttműködés részletei

Kiknek szól ez az együttműködés?

A Democracy Reloading kezdeményezései hasznosak lehetnek a helyi szintű ifjúságügy kulcsszereplőinek (pl.: önkormányzatok ifjúsági ügyekkel foglalkozó munkatársainak és fiatalokkal foglalkozó helyi szervezeteknek, szakembereknek).

Milyen lehetőségekhez kapcsolódhattok?

A Democracy Reloading keretein belül ifjúsági szakemberek, ifjúságsegítők, települési szinten ifjúságügyekkel foglalkozók vehetnek részt a helyi szintű ifjúsági részvétel lehetőségeit középpontba állító nemzetközi találkozókon, szakmai tanulmányutakon, konferenciákon. Ezen kívül a következő években rendszeresen szervezünk webináriumokat és nemzetközi képzéseket multiplikátoroknak, önkormányzati munkatársaknak, képzőknek és fiataloknak a helyi demokratikus ifjúsági részvétel területei, kihívásai és eredményei kapcsán. Programjaink része olyan hasznos eszközök bemutatása, amelyek helyi kezdeményezések, együttműködések, stratégiák kidolgozását és megvalósítását, vagy akár nemzetközi együttműködések kialakítását segítik a helyi folyamatok serkentése érdekében.

TIPP! Önkormányzati munkatársként nem szeretnétek lemaradni ezekről a lehetőségekről? Iratkozzatok fel Együtt a fiatalokkal! információs levelünkre!

A téma iránt elhivatott önkormányzatoknak támogató programot is szervezünk. A program keretein belül önkormányzatok szakembereink egyikével konzultálhatnak, és a helyi igényektől függően szakmai támogatást kaphatnak ahhoz, hogy kidolgozzák ifjúságügyi cselekvési tervüket, vagy akár hazai, akár nemzetközi Erasmus+ ifjúsági vagy Európai Szolidaritási Testület projekt tervezésébe fogjanak a helyi ifjúsági céljaik elérése érdekében. Részletek és jelentkezés…

Az együttműködés és a fiatalok társadalmi részvételének erősítése

A Democracy Reloading együttműködést az a meggyőződés inspirálta, hogy a fiatalok véleményének meghallgatása, figyelembevétele, a fiatalok részvételben való támogatása kulcsfontosságú a helyi demokrácia fejlesztéséért, a demokratikus működésért és együttélésért végzett települési (ifjúsági) munkában. A fiatalok aktív társadalmi részvételének erősítése egyben az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület egyik fő prioritása is.

Az együttműködés módszerei és
eredményei

Az együttműködő nemzeti irodák és partnereik összeállítottak egy nemzetközi kutatáson és szakmai konzultáción alapuló kompetencia-rendszert, amely a fiatalok helyi döntéshozási folyamatokba való bevonásához szükséges (intézményi és személyes szintű) önkormányzati kompetenciákat írja le. 

A partnerség erre alapozva fejlesztette ki a Democracy Reloading Online Toolkitet, amely önkormányzatoknak és velük együttműködő helyi társadalmi szereplőknek nyújt segítséget a fiatalok partnerként való bevonásához települési szinten. Az online eszköz elméleti megközelítések felvillantásán túl gyakorlatokkal is támogatja az ebben az irányban fejlesztéseket tervező településeket, önkormányzatokat, önkormányzati munkatársakat. Számos kezdeményezést bemutat a nagyvilágból, emellett önálló vagy csoportos tanulási lehetőséget is biztosít, hosszú távon pedig a felhasználók számára különböző hasznos anyagok megosztását is lehetővé teszi majd.

További információk

Hasznos linkek

A nemzetközi együttműködésben húsz Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület nemzeti iroda vesz részt, köztük nyolc (Belgium Flamand és Vallon Közösség, Észtország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Norvégia, Olaszország és Portugália) az együttműködés elindítója.

EU_ifjusag_Aktív társadalmi részvétel kép

Kapcsolat

Tempus Közalapítvány

Illés Gergő: gergo.illes@tpf.hu

Járosi Éva: eva.jarosi@tpf.hu

Európai koordináció / Bureau International Jeunesse

Földi László: Laszlo.FOLDI@cfwb.be

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×