Mentor Csütörtök

- online alkalmak a mentori tevékenység támogatásához

Az aktív mentoroknak és koordinátoroknak lehetőség, hogy rendszeresen találkozzanak, és a mentori tevékenységüket érintő aktuális témáik és kérdéseik mentén kapcsolódjanak.
Képzések workshopok grafika

A Tempus Közalapítvány lehetőséget szeretne biztosítani az Európai Szolidaritási Testület önkéntes projektjeiben aktív mentoroknak és koordinátoroknak, hogy rendszeresen találkozzanak, és a mentori tevékenységüket érintő aktuális témáik és kérdéseik mentén kapcsolódjanak.


Az elmúlt években felmerült igényre reagálva szeretnénk lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy az önkénteseket támogató mentorok és koordinátorok rendszeresen tudjanak találkozni, és kérdéseik, elakadásaik és sikereik mentén tapasztalatot cserélni.

A havi rendszerességű online alkalmakra mentorok és koordinátorok tudják behozni az aktuális problémaköreiket, eseteiket, kérdéseiket és elakadásaikat. Emellett jó példák, jó gyakorlatok megosztására is lehetőséget biztosítunk. 

Az alkalmak során lesz mindig egy jó példa vagy tudásátadás, amely gondolatébresztőként fog szolgálni a közös beszélgetéshez. Ezt követően konkrét és aktuális esetekkel fogunk foglalkozni, amelyeket nektek van lehetőségetek behozni az önkéntesekkel végzett munkátokból. 

Az alkalmakon ugyancsak lesz lehetőség a facilitátorokkal vagy a nemzeti iroda munkatársaival egyéni konzultációt kérni. Az erre való igényt a regisztrációs űrlapon tudjátok jelezni.


2023. április végén, Leányfalun megvalósult Műhelymunka a mentori tevékenység támogatásához című eseményünk résztvevői által megfogalmazott igények mentén a műhelymunkák során az alábbi témákat érintjük:


Következő esemény:

A mentori és a koordinátori tevékenység keretei

Időpont: 2023. december 14. 9.00-11.00
Helyszín: online
Facilitátorok: Kármán Erika, Vásárhelyi Kriszta

Jelentkezési határidő: 2023. december 12.

Az év utolsó Mentor Csütörtökének témája a mentori és a koordinátori tevékenység stabil és biztonságos kereteinek meghatározása lesz. Hogyan szolgálja ez az önkéntesek fejlődését, a bizalmat, a szakmaiságot, és persze a mentori vagy a koordinátori szerepet betöltő szakemberek védelmét?

A 2023-as év utolsó Mentor Csütörtökén visszatérünk ahhoz az alapvető, de sokszor nehézséget okozó kérdéshez, hogy hogyan lehet szervezeti szinten meghatározni a mentori, illetve a koordinátori tevékenység kereteit, és személyes szinten meghúzni a határokat. Amikor a mentori vagy a koordinátori tevékenységről beszélünk, akkor sokszor eljutunk azokhoz a kérdésekhez, hogy hol van a feladat-, illetve a felelősségkörök határa, hogyan lehet meghatározni a kereteket, és kényes helyzetekben meglátni, kezelni és kommunikálni ezeknek a határoknak, kereteknek a sérülését. 

További információk és regisztráció >>Korábbi esemény(ek):


Önkéntesek közössége

Időpont: 2023. november 23. 9.00-11.00
Helyszín: online

A november 23-i alkalom során az önkéntesek közösségének kapcsolódási lehetőségeit jártuk körbe. Miért fontos, hogy a szervezetnél lévő önkéntesek közösségként működjenek, és hogyan tudják támogatni ezt a folyamatot a mentorok? 


Önkéntesek és a helyi közösség

Időpont: 2023. október 26. 9.00-11.00
Helyszín: online

Az október 26-i alkalom során az önkéntesek helyi közösséghez való kapcsolódási lehetőségeit jártuk körbe. Hogyan lehet támogatni ezt a kapcsolódást? Milyen nehézségekkel találkozunk ennek kapcsán, és milyen megoldások, jó gyakorlatok léteznek?


Tanulás és motiváció

Időpont: 2023. szeptember 21. 9.00-11.00
Helyszín: online

Szeptember 21-i alkalmunk fókuszában az önkéntesek tanulási folyamata és motivációja állt. Hogyan támogassuk  személyes fejlődési folyamatukban őket, és miként hangoljuk össze ezt a szervezeti célokkal?


Az önkéntes(ek) kiválasztása

Időpont: 2023. június 22.  9:00-11:00 
Helyszín: online

Ezen az alkalmon Keresztesi Andrea a Hang-Kép Egyesület koordinátora tartott beszámolót szervezete tapasztalatairól, jó gyakorlatairól az önkéntesek kiválasztásának folyamatához kapcsolódóan.


Az önkénteseket érintő, projektek során felmerülő mentális problémák

Időpont: 2023. május 25
Helyszín: 
online

Ezen az alkalmon Vásárhelyi Kriszta (klinikai és mentálhigiénés gyermek és ifjúsági szakpszichológus és nemzetközi önkéntesek aktív mentora) tudásával és tapasztalatával indítottuk el a témáról való diskurzust.


Ha lemaradtál az alkalomról vagy ott voltál és szívesen visszahallgatnád a beszélgetést, elérnéd az anyagokat az önkénteseket érintő, projektek során felmerülő mentális problémák kapcsán, akkor ide kattintva megteheted!


A részvétel ingyenes és nyitott minden aktív mentor és koordinátor számára.  
Minden alkalom után az összefoglalót eléritek ezeken a felületeken:

További kérdés esetén Kiss Andreát keresd: andrea.kiss@tpf.hu