Democracy Reloading

A Democracy Reloading (DEMO) célja a fiatalok helyi döntéshozási folyamatokban való részvételének elősegítése. Európában számos inspiráló jó gyakorlat és kezdeményezés működik e területen, elkötelezett civil szervezetek, intézmények, önkormányzatok, lelkes szakemberek közreműködésével. Az ő tapasztalataik megosztását, az egymástól való tanulást, az együttműködést és a közös fejlesztő munkát, valamint új támogató eszközök kialakítását szolgálja a Democracy Reloading.

Az együttműködés részletei

Kiknek szól ez az együttműködés?

A Democracy Reloading kezdeményezései hasznosak lehetnek a helyi szintű ifjúságügy kulcsszereplőinek (pl.: önkormányzatok ifjúsági ügyekkel foglalkozó munkatársainak és fiatalokkal foglalkozó helyi szervezeteknek, szakembereknek).

Milyen lehetőségekhez kapcsolódhattok?

A Democracy Reloading keretein belül ifjúsági szakemberek, ifjúságsegítők, települési szinten ifjúságügyekkel foglalkozók vehetnek részt a helyi szintű ifjúsági részvétel lehetőségeit középpontba állító nemzetközi találkozókon, szakmai tanulmányutakon, konferenciákon. Ezen kívül a következő években rendszeresen szervezünk webináriumokat és nemzetközi képzéseket multiplikátoroknak, önkormányzati munkatársaknak, képzőknek és fiataloknak a helyi demokratikus ifjúsági részvétel területei, kihívásai és eredményei kapcsán. Programjaink része olyan hasznos eszközök bemutatása, amelyek helyi kezdeményezések, együttműködések, stratégiák kidolgozását és megvalósítását, vagy akár nemzetközi együttműködések kialakítását segítik a helyi folyamatok serkentése érdekében.

TIPP! Önkormányzati munkatársként nem szeretnétek lemaradni ezekről a lehetőségekről? Iratkozzatok fel Együtt a fiatalokkal! információs levelünkre!

A téma iránt elhivatott önkormányzatoknak támogató programot is szervezünk. A program keretein belül önkormányzatok szakembereink egyikével konzultálhatnak, és a helyi igényektől függően szakmai támogatást kaphatnak ahhoz, hogy kidolgozzák ifjúságügyi cselekvési tervüket, vagy akár hazai, akár nemzetközi Erasmus+ ifjúsági vagy Európai Szolidaritási Testület projekt tervezésébe fogjanak a helyi ifjúsági céljaik elérése érdekében. Részletek és jelentkezés…

Az együttműködés és a fiatalok társadalmi részvételének erősítése

A Democracy Reloading együttműködést az a meggyőződés inspirálta, hogy a fiatalok véleményének meghallgatása, figyelembevétele, a fiatalok részvételben való támogatása kulcsfontosságú a helyi demokrácia fejlesztéséért, a demokratikus működésért és együttélésért végzett települési (ifjúsági) munkában. A fiatalok aktív társadalmi részvételének erősítése egyben az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület egyik fő prioritása is.

Az együttműködés módszerei és
eredményei

Az együttműködő nemzeti irodák és partnereik összeállítottak egy nemzetközi kutatáson és szakmai konzultáción alapuló kompetencia-rendszert, amely a fiatalok helyi döntéshozási folyamatokba való bevonásához szükséges (intézményi és személyes szintű) önkormányzati kompetenciákat írja le. 

A partnerség erre alapozva fejlesztette ki a Democracy Reloading Online Toolkitet, amely önkormányzatoknak és velük együttműködő helyi társadalmi szereplőknek nyújt segítséget a fiatalok partnerként való bevonásához települési szinten. Az online eszköz elméleti megközelítések felvillantásán túl gyakorlatokkal is támogatja az ebben az irányban fejlesztéseket tervező településeket, önkormányzatokat, önkormányzati munkatársakat. Számos kezdeményezést bemutat a nagyvilágból, emellett önálló vagy csoportos tanulási lehetőséget is biztosít, hosszú távon pedig a felhasználók számára különböző hasznos anyagok megosztását is lehetővé teszi majd.

További információk

Hasznos linkek

A nemzetközi együttműködésben húsz Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület nemzeti iroda vesz részt, köztük nyolc (Belgium Flamand és Vallon Közösség, Észtország, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Norvégia, Olaszország és Portugália) az együttműködés elindítója.

Aktív társadalmi részvétel illusztrációja sematikus emberábrákkal akik kertészkednek kutyát sétáltatnak dobozt pakolnak

Kapcsolat

Tempus Közalapítvány

Illés Gergő: gergo.illes@tpf.hu

Járosi Éva: eva.jarosi@tpf.hu

Európai koordináció / Bureau International Jeunesse

Földi László: Laszlo.FOLDI@cfwb.be