Coach adatbázis

Az Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testületet (European Solidarity Corps) 2018-ban indította útjára az Európai Bizottság.

A program alapvető célja lehetővé tenni a fiatalok számára, hogy a közösségekben rejlő erő és potenciál felhasználásával adjanak választ társadalmi ügyekre, problémákra, a jelen kihívásaira, valamint közösen alakíthassák a jövőjüket.

A szolidaritási projektekről

A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket 18-30 éves fiatalok csoportja tervez és valósít meg az Európai Szolidaritási Testület támogatásával. A maximum egy éves projekt célja, hogy pozitív változást hozzon a helyi közösségetekbe - szem előtt tartva a program prioritásait:

  • társadalmi befogadás és sokszínűség,
  • környezetvédelem és fenntartható fejlődés,
  • digitális átállás, digitalizáció,
  • aktív társadalmi részvétel.


Az adatbázisról

A Tempus Közalapítvány és a Nemzeti Ifjúsági Tanács együttműködésével 2021-ben indult el egy fejlesztő folyamat, amelynek célja, hogy a szolidaritási projekteket megvalósító fiatalokat támogassa és minőségi projektek létrejöttét segítse.

A fejlesztő folyamat középpontjába a coach (segítő), illetve ezt a szerepet betöltő ifjúsági szakemberek körének szélesítése és tudásuk specifikálása került. A szolidaritási projektek különböző szereplőit (megvalósító fiatalok, befogadó szervezet, coach) bevonó kérdőíves kutatás, illetve fókuszcsoportos beszélgetések végére kialakult egy olyan képzés, amely révén a segítők kompetenciáit a Szolidaritási Testület elvárásainak megfelelően lehet fejleszteni.


Hogyan válassz coachot?

A segítő (coach) szerepe:

Szolidaritási projektet megvalósító fiatalok a program keretében bevonhatnak egy segítőt. A coach tapasztalattal rendelkezik az ifjúsági munkában és képes végigkísérni a fiatalok csoportját a projekten, támogatni a részvételüket az egyes szakaszokban az előkészítéstől kezdve a megvalósításon át egészen eredmények az kommunikációjáig. A coach azokon a területeken és témákban járul hozzá a fiatalokból álló csoport fejlesztéséhez, ahol ennek szükségét érzik a sikeres projektmegvalósítás érdekében. A segítő szerepe a projekt sajátosságaitól, témájától és a megvalósító fiatalok igényeitől függ, ami speciális megközelítési módot és képességeket, készségeket igényel a segítők részéről.

EU_ifjusag_szakmai_tamogatas_coach_adatbazis

A lezajlott szolidaritási projektek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kezdeményezések sikerességét nagyban meghatározza, hogy a coach milyen módon és minőségben tudja támogatni a fiatalokat.
A coach aktív szerepvállalása fontos eleme annak, hogy a fiatalok tanulási folyamata, illetve az általuk kezdeményezni kívánt társadalmi változás eredményes legyen.


KERESÉS AZ ADATBÁZISBAN

Az alábbi adatbázisban szereplő szakemberek részt vettek a Tempus Közalapítvány által szervezett coach-képzésen vagy olyan széleskörű tapasztalattal rendelkeznek, amely alapján kiválóan tudják betölteni a segítő szerepet. Amennyiben coachot kerestek a szolidaritási projektetekhez, akkor nézzetek körbe, és vegyétek fel a kapcsolatot azzal a szakemberrel, akivel szívesen dolgoznátok együtt. 

(Az együttműködés megszervezését és koordinálását nem a Tempus Közalapítvány végzi!)

Leendő coachok számára

Regisztrálj az adatbázisba!

Szeretnél bekerülni a coach adatbázisba, és fiatalok szolidaritási projektjét támogatni? 
Ha már részt vettél az általunk szervezett segítő képzésen, vagy úgy gondolod, hogy rendelkezel megfelelő tapasztalattal ezen a területen, töltsd ki az alábbi űrlapot!

Egy grafikusan ábrázolt papír űrlapot mutató emberábra mely jelöli hogy itt található a regisztrációhoz szükséges űrlap