A befogadó szervezetekről

Mi a befogadó szervezetek szerepe a szolidaritási projektekkel kapcsolatban, és hogyan támogathatják a projektet megvalósító fiatalokat?

Az Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testületet (European Solidarity Corps) 2018-ban indította útjára az Európai Bizottság. A program alapvető célja, hogy lehetővé tegye a fiatalok számára, hogy a közösségekben rejlő erő és potenciál felhasználásával adjanak választ társadalmi ügyekre, problémákra, a jelen kihívásaira, valamint közösen alakíthassák a jövőjüket.

Szolidaritási projektekről

A szolidaritási projektek olyan hazai tevékenységek, amiket 18-30 éves fiatalok csoportja valósít meg az Európai Szolidaritási Testület támogatásával. A maximum egy éves projekt célja, hogy pozitív változást hozzon a helyi közösségetekbe szem előtt tartva a program prioritásait:

 • társadalmi befogadás és sokszínűség,
 • környezetvédelem és fenntartható fejlődés,
 • digitális átállás, digitalizáció,
 • aktív társadalmi részvétel.

A befogadó szervezet szerepéről

Szolidaritási projekteket nem szervezetek valósítanak meg, hanem fiatalok csoportjai. A fiatalok tervezik meg a projektet, írják meg a pályázatot, valósítják meg a tevékenységeket és készítik el a beszámolót a projekt lezárásaként.

Ugyanakkor a szolidaritási projektet tervező, fiatalokból álló csoport kérheti állami vagy magán szervezetek támogatását. A szervezet pályázhat a nevükben az Európai Szolidaritási Testület támogatására. Főként adminisztratív szerepet kell betöltenie, segítséget nyújtva a csoportnak a projekt során teljesítendő adminisztratív és pénzügyi feladatokhoz. Emellett támogatást és iránymutatást nyújthat a tanulási eredmények azonosításához és dokumentálásához is.

Magyarországon szervezet három szinten kapcsolódhat a szolidaritási projektet megvalósító fiatalok csoportjához:

 1. Kizárólag adminisztrációs, pénzügyi hátteret nyújtva
  Ha a pályázatot a megvalósító fiatalok informális ifjúsági csoportként nyújtják be, a magyar jogszabályoknak megfelelően akkor is szükség van egy jogi személyiséggel rendelkező szervezet/intézmény bevonására, amely sikeres pályázás esetén a pénzügyi támogatást befogadja, és a fiatalok rendelkezésére bocsájtja.

 2. Szakmai támogatóként
  Az adminisztrációs segítség és pénzügyi támogatás mellett a befogadó szervezet sok esetben szakmailag is támogatja a fiatalokat a sikeres projektmegvalósításban.

 3. Pályázó szervezetként
  Van olyan eset is, amikor a szervezet nyújtja be a pályázatot a fiatalok csoportja nevében. A projekt megtervezése, megvalósítása és a kapcsolódó beszámoló elkészítése ebben az esetben is a megvalósító fiatalok csoportjának a feladata, ugyanakkor így a fiatalok csoportjának nem kell informális ifjúsági csoportként regisztrálni az erre kialakított bizottsági felületen, hanem a szervezet regisztrációjához kapcsolódva nyújtják be a pályázatot.

A pályázat benyújtásának lépéseiről és a kapcsolódó adminisztratív kötelezettségekről itt tudtok tájékozódni.

Mindamellett tehát, hogy formai, technikai és pénzügyi szempontból nem lehet pályázatot benyújtani egy jogi személyiséggel rendelkező szervezet vagy intézmény bevonása nélkül, a szolidaritási projektek sikeres megvalósításában sokszor fontos szerepe van a szervezeteknek is. Iránymutatást tudnak adni projektmenedzsment, kommunikáció terén, eszközökkel vagy kapcsolatrendszerrel tudnak a projekt sikeres megvalósulásához hozzájárulni.

Szervezetként a szolidaritási projekteken keresztül lehetőségetek nyílik arra, hogy a körülöttetek lévő fiatalokat aktivizáljátok egy számukra fontos kihívás kapcsán.

Ha fiatalok csoportjaként kerestek befogadó szervezetet…

… akkor az Eurodesk partnerekkel tudjátok felvenni a kapcsolatot!

Az Eurodesk partnerek segítségével elérhetitek azokat a szervezeteket, amelyek a ti szolidaritási projektetekhez tudnak kapcsolódni földrajzi elhelyezkedés, téma vagy célcsoport tekintetében.

Az Eurodesk egy, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat és együttműködési keret. A magyarországi Eurodesk-hálózatot a Tempus Közalapítványon belül működő Eurodesk Magyarország koordinálja. Az Eurodesk partnerszervezetei olyan ifjúsági szervezetek, amelyek a fiataloknak kínálnak különböző, többek között tájékoztató, információs és tanácsadó, fejlesztő és felvilágosító szolgáltatásokat.

Fontos! Az együttműködés módját a befogadó szervezettel nektek kell kialakítani. Még a pályázat benyújtása előtt tisztázzátok az együttműködés részleteit, és támogatás esetén írásos megállapodásban is fektessétek le a felelősségi és feladatköröket!